INSTANT HOUSE

LOCATION

Milan, Italy

TYPOLOGY

Public Monument

TEAM

Arch. Manuele Mossoni
Arch. Fabio De Ciechi
Arch. Carlo Gallelli
Arch. Luca Genoni

STATUS

Competition

YEAR

2011

InstantHouse Social Club is the project of small structures at the local level, the objective of which is to communicate through a network of services, living spaces around the parks, making them the largest public space around which connect the different parts of the city of Milan. A network of services located along the waterway system proposed by the project EXPO 2015 as the central theme of the proposal of the competition.

The proposal involves the construction of a multifunctional aggregation space in the parks and the network of waterways planned for EXPO 2015. The project is generated by the union of elements developed from a few keywords. The context is the environment in which the finished project is related through a network of services and infrastructure at the urban scale. To the idea of a social club that is primarily an open and flexible. A space of passage that knows how to be the shell of different cultures and able to contaminate each other. In it converge two ideas gained from several years of confrontation with this territory: the first, aimed at the future, is nothing but the realization of what Milan will be in the coming years: a town called to lead in testing projects related to green to a new culture of food in a landscape increasingly globalized made from nine billion people.

The second one is the soul of the city, apparently in slow on large transformation processes, but made of a multitude of individual energies. That’s why we believe it is necessary that all projects do not suffer from discontinuities, and are therefore always connected by small and dynamic public spaces in which each micro reality can establish itself within a much broader vision for the future.

The theme of the permeability is strongly connected to the place where the building will be located. We wanted to create an intimate space, repaired and very well defined within a park, a space in which the first piece of furniture was just the environment visible from every point. It is thought to this design to a structure that came out from the ground to develop as a small hill of wood. At this point the definition of the interior spaces suggested which parts of the coverage make opaque and which ones to keep completely open to the voices and the smell of the green.

The study of form begins with the foregoing considerations. But how to transfer these ideas to a project clearly making great ability and experience of the Italian industry in woodworking? And above all, how to combine this technical capability with the concepts of environmental sustainability and energy? These are the questions asked to move from a product concept to its feasibility.

The organicism of form provides the use of structural elements in laminated wood. As these are elements all different from each other we have moved to an analytical procedure for configuring the form that had as its output a catalog of pieces possible with the most advanced technology of CNC cutting. The structural grid is as follows from warping main and a secondary stiffening that give particular importance to the aesthetic project.

The interweaving that results is a fascinating interplay of solids and voids that allow to filter the light with a perceptual effect very similar to that which occurs between the trees in a forest. The parts of the cover are made from completely opaque wood panels made of pressed industrial waste and treated for outdoor use.
The orientation of the form and its last definition takes into account the solar exposure of the cover. This in support of the possibility of applying the opaque parts of a photovoltaic amorphous silicon thin film. This technology can be applied to curved surfaces making it invisible from practicing certain privileged points of view. The idea is to make the whole structure completely self-sufficient with an area about 8 square meters of solar panels.